Sommardäcken – 10 viktiga saker att tänka på.

 

Sommardäck, säger man ju. Men de ska klara vår- och höstvädren också, utöver allt som sommarvädren har att komma med. Så kolla att dina däck är i form. Checklistan nedan visar vad du ska tänka på för att köra säkert. Behöver du nya sommardäck vet Michelsens däckexperter vad du ska välja för att passa din bil och din körning.

 

1. Byt i tid

Från och med 16 april är det olagligt att köra på dubbdäck enligt svensk lag så se till att byta till sommardäck i tid. Hur tidigt kan du då byta? Det finns inget krav att ha vinterdäck från och med 1 april.

Kör inte med dubbfria vinterdäck på sommaren! Det finns inget förbud mot det men både vi på Michelsens Bil och Transportstyrelsen avråder starkt. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck är utvecklade för vinterväglag – på sommaren ger de försämrade köregenskaper och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur. Det finns alla anledningar att byta till riktiga sommardäck.

2. Kolla hur däcken mår

Däcket slits olika beroende på körstil och hastighet. Tänk på att kolla däckets mönsterdjup innan du byter. Enligt svensk lag ska ett sommardäck minst ha 1,6 mm mönsterdjup. Vi på Michelsens Bil rekommenderar dock att du börjar fundera på att byta däck redan när mönsterdjupet kommer nedåt 3 mm för att behålla bromsförmågan och vägegenskaperna.
Byta däck i Tomelilla & Ystad

Byta däck i Tomelilla & Ystad

3. Tänk på att däck åldras

Med tiden hårdnar gummit i dina däck och greppet försämras. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år.

Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

4. Välj rätt dimension

Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. Våra tillverkare har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Alla däck på bilen ska vara av samma typ, du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt. Vi rekommenderar att ha samma fabrikat på alla däck.

För bilar med fyrhjulsdrift: om skillnaden mellan däckens mönsterdjup är för stor, snurrar hjulen olika fort. Det kan leda till hög bränsleförbrukning och kostsamt slitage på drivlinan.

Enklaste sättet att se till att det blir rätt är att ta hjälp av experterna i vår serviceverkstad. De ser till att du får exakt rätt däck till din bil.

5. Välj ett premiumdäck

När din bil lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar många mil och ger bra bränsleekonomi.

Dessutom beter sig bilen som den ska i ett skarpt läge. Så välj ett premiumdäck för din och dina medtrafikanters skull.

6. Boka tid för däckbyte

Vi hjälper dig att välja – och byta till – rätt däck. Vi kan också hjälpa dig med ett bromstest. Passa på att få fler saker gjorda när du ändå är inne, till exempel service eller reparation. Prata med din servicerådgivare när du bokar.

7. Kontrollera lufttryck

Kontrollera lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaperna, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt. Du hittar information om lufttryck för just din bil i instruktionsboken, i tankluckans insida eller på dörrstolpen vid förarplatsen.

8. Byt till vinterdäck i tid

Från och med 1 december till 15 april är det lag att använda vinterdäck. Men tänk på att snön kan komma tidigare och att det redan från 1 oktober är tillåtet att köra på vinterdäck om det är eller ska bli vinterväglag.
Vi hjälper dig att välja rätt däck.

Vi hjälper dig att välja rätt däck.

9. Lagra däcken rätt

Lagra däcken rätt så räcker de längre. Däck är känsliga för värme och solljus, därför är det mörkt, torrt och svalt som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående.

10. Däckhotell – spar utrymme och tid

Checka in på Michelsens däckhotell! Ett extra smidigt sätt är att lagra sommardäck och vinterdäck under säsongen som de inte används. Du slipper ödsla förrådsutrymme för däcken, du vet att de blir lagrade på rätt sätt, och du får dem smidigt och korrekt monterade när det är dags för skifte.

 

 

Till Michelsens Bil´s DÄCKVERKSTAD >>>